دیمر
دیمر
در این وسیله از یک قطعه الکترونیکی به اسم ترایاک استفاده می شود.
دیمر وسیله ای است که در مدار به صورت سری قرار می گیرد ومی تواند ولتاژ را کنترل کند .از این وسیله جهت کم و زیاد کردن نور لامپ ها استفاده می شود . دیمر نوعی مقاومت متغیر به نام پتانسیومتر می باشد . نصب آن در مدار به صورت سری در مسیر سیم فاز (مانند نصب کلید تک پل ) می باشد.دیمر دارای دو کنتاکت می باشد که یکی از آنها محل ورودی فاز و دیگری محل خروجی فاز (به سمت مصرف کننده ) می باشد.از آنجایی که دیمر ولتاژ را کنترل می کند و با توجه به اینکه یکی از روش های کنترل دور موتورهای الکتریکی از طریق کنترل ولتاژ می باشد بنابراین از دیمر می توانیم جهت کنترل دور موتورهای الکتریکی تکفاز کم قدرت مانند موتور پنکه های سقفی استفاده کنیم.
توجه داشته باشید که از دیمر برای کم و زیاد کردن نور لامپ های کم مصرف نمی توان استفاده کرد.
یکی از قطعات پرکاربرد که ممکن است در بسیاری از پروژهای الکترونیکی به آن نیاز داشته باشید دیمر است.
همانطور که گفتیم دیمر وسیله ای است که توسط آن می توان شدت نور لامپ را کم یا زیاد کرد.
در این وسیله از یک جزء الکترونیکی به نام ترایاک استفاده شده است . در واقع ترایاک مانع عبور قسمتی از موج متناوب ولتاژ ورودی می شود.
معمولاً دیمر به صورت سری با مصرف کننده قرار می گیرد و ولتاژ ورودی را کنترل می کند. دیمر معمولا در چراغ مطالعه، لامپ اتاق، سالن های نمایش و هویه مورد استفاده قرار می گیرد.
میزان جریان مجاز دیمر نیز معین است. در شکل زیر ظاهر یک دیمر نشان داده شده است و ولتاژ ورودی به لامپ و در نتیجه نور آن به وسیله یک تنظیم کننده که به صورت دورانی یا کشویی حرکت می کند کنترل می شود. دیمر از نظر ظاهری شبیه به یک کلید معمولی است که دارای دو ترمینال خروجی است .
طریقه اتصال دیمر به مدار:
ابتدا سیم فاز به ترمینالی که فیوز داخل دیمر پشت آن قرار دارد، وصل می شود. سپس از ترمینال دیگر دیمر سیم برگشت فاز به سرپیچ لامپ می رود. سیم نول نیز مستقیما به سرپیچ وصل می شود.
با استفاده از دیمر، مصرف انرژی الکتریکی به طور قابل ملاحظهای کاهش می یابد و در مصرف انرژی صرفه جویی می شود.




